Grasparkieten koopt u in de dierenwinkel of rechtstreeks bij een kweker. Ze zijn over het algemeen niet duur: voor ongeveer 10 tot 15 Euro koopt u zo’n fraai gekleurd vogeltje. Er zijn echter wel prijsverschillen en zeldzame kleurslagen kunnen de prijs zeker verhogen. Over het algemeen is het goedkoper om een parkiet rechtstreeks bij de (hobby)kweker te kopen. Kijk voor u de parkiet aanschaft, of deze er gezond uitziet. Let met name op de uitwerpselen van de vogel. Er mogen geen restanten uitwerpselen aan de staart kleven en controleer tevens of het verenpak in orde is. De ogen dienen helder te staan en mogen niet ontstoken zijn.
Een of twee parkieten?
Parkieten zijn van nature echte groepsdieren. Het is daarom beter om een koppeltje te nemen. Het geslacht maakt niet zo veel uit, zolang ze maar een “maatje” hebben. Volwassen mannetjesparkieten herkent u aan een blauwkleurige washuid boven de snavel, popjes (vrouwtjes) hebben een roze tot bruine washuid. Bij sommige kleurslagen kleurt de washuid echter niet, en bij hele jonge vogels is het onderscheid in geslacht bijna niet te maken omdat de washuid bij beide sexen nog roze is. Als een grasparkiet 4 maanden oud is, is hij of zij volwassen. De golftekening boven op het kopje (wat kenmerkend is voor een jonge vogel) verdwijnt rond die tijd na de eerste rui. Grasparkieten zijn monogame dieren: ze kiezen een partner voor het leven. Mocht u besluiten om slechts één parkiet te nemen, bedenk dan goed dat u veel aandacht aan de vogel zult moeten besteden om het gemis aan een soortgenoot te compenseren. Tevens is het prettig voor een solitair gehouden grasparkiet als u veel thuis bent, zodat uw gevleugelde vriend(in) niet het grootste deel van de dag alleen zit. Geef uw parkieten ook wat speeltjes in de kooi, dit voorkomt verveling. De meeste dierenwinkels hebben een uitgebreid assortiment speelgoed speciaal voor grasparkieten.
Kinderen en grasparkieten
Deze kleurige, levenslustige vogeltjes oefenen een enorme aantrekkingskracht uit op kinderen. Grasparkieten zijn echter fragiel en kwetsbaar. Een vleugeltje of pootje is immers snel gebroken. Het inzicht in deze kwetsbaarheid moet een kind onvoorwaardelijk hebben, alvorens we het de zorgen voor de grasparkiet kunnen toevertrouwen. Vanaf een jaar of zeven zijn ze echter heel goed in staat om onder supervisie van een volwassene hun gevleugeld vriendje te verzorgen. Bedenk wel: een goede verzorging is essentieel voor een gezonde parkiet!
Voeding en verzorging:
Over het algemeen zijn parkieten gezonde dieren, en als huisdier zijn deze kleine kromsnavels gemakkelijk te houden. Ze hebben niet veel voedsel nodig en de maandelijkse kosten hiervoor zijn dan ook niet hoog. Parkieten eten hoofdzakelijk zaden, aangevuld met eivoer en dagelijks een klein stukje fruit (appel, sinaasappel, peer, banaan) of groenten (gekookte sperzieboon, witlof, broccoli). Een goed merk parkietenzaad is XtraVital super premium van Beaphar. Dit is een compleet zaadmengsel aangevuld met eivoer, vitaminen en mineralen. Ook zijn er speciale pellets voor grasparkieten te koop, hetgeen een uitstekend alternatief is. Als aanvulling op het menu geven we grit en als “snackje” een sliertje trosgierst per week. Ook een klein beetje fijngemaakte beschuit wordt gewaardeerd. Een tak van een fruitboom of wilg in de kooi wordt door parkieten ook als prettig ervaren: ze kunnen er lekker aan knabbelen en dat is goed voor de snavel. Wel is het belangrijk dat deze tak vrij is van bestrijdingsmiddelen. Hoewel grasparkieten niet veel drinken is het noodzakelijk dat ze altijd vers drinkwater tot hun beschikking hebben.
Parkieten huizen bij voorkeur in een ruime metalen kooi met horizontale spijlen. Dit laatste is belangrijk, omdat deze vogels van nature graag klimmen. Plaats de kooi op een centrale plaats in de huiskamer, het liefst op ooghoogte. Belangrijk is de kooi niet vlak bij een openslaande deur of raam te plaatsen. Tevens dient u er rekening mee te houden dat het een tochtvrije plaats moet zijn. Parkieten zijn zeer gevoelig voor tocht en kunnen daaraan overlijden.
Sommige grasparkieten nemen graag af en toe een bad. Een badhuisje (te koop bij de dierenwinkel) kunt u aan de kooi bevestigen. Niet alle grasparkieten vinden dit echter prettig, in dat geval kunt u de parkiet af en toe met een plantenspuit besproeien; de fijne waternevel is goed voor de conditie van het verenpak. De parkietenkooi (inclusief voerbakjes, badje, zitstokken en speeltjes) dient minimaal 1 x per week grondig schoongemaakt te worden, en het schelpenzand op de bodem van de kooi moet geheel vervangen worden.
Enkele tips:
Hoe oud wordt een grasparkiet?
Bij een optimale verzorging kunnen parkieten behoorlijk oud worden. Gemiddeld leven ze in gevangenschap een jaar of zeven. Tien jaar of meer is echter geen uitzondering, er zijn zelfs parkieten die ouder zijn dan 15 jaar!
Karaktereigenschappen:
Grasparkieten zijn van nature zeer sociale dieren en voelen zich prettig in een gezellig huishouden. Deze vrolijke diertjes hebben een opgewekt karakter en kwetteren volop. Als u voor meerdere parkieten kiest zult u er rekening mee moeten houden dat ze wel flink wat geluid kunnen produceren. Grasparkieten zijn goed handtam te maken, en kunnen het niet alleen uitstekend vinden met soortgenoten, maar ook met agapornissen en valkparkieten kunnen ze over het algemeen goed samen. Wel is het belangrijk dat u in dat geval zorgt voor een zeer ruime kooi. Indien u een parkiet tam wilt maken, kies dan voor een jonge vogel, die pas uitgevlogen is. Wel is het belangrijk dat het kuikentje al zelfstandig kan eten! Sommige tamme parkieten zullen de menselijke spraak nabootsen. De meeste parkieten begrijpen de betekenis van de woorden niet, maar er zijn uitzonderingen. Sommige kromsnaveltjes zijn wel degelijk in staat om associaties te leggen.
Parkieten en andere huisdieren:
Het is niet aan te bevelen indien u katten heeft, om vogels te houden. Dit is vragen om problemen. Het laatste geldt ook voor slangen, dit zijn natuurlijke vijanden van de grasparkiet. Met honden kunnen parkieten wel samen, maar het blijft opletten! Laat een hond nooit met een losvliegende grasparkiet alleen in een ruimte! Heeft u vissen, zorg dan dat de parkiet niet in het aquarium kan vliegen of vallen. (Verdrinkingsgevaar!)
Wat mag de parkiet beslist niet hebben:
Chocolade, koffie en thee (deze voedingsmiddelen bevatten giftige stoffen voor de parkiet). Chips en eigenlijk alle voor mensen bestemde snacks zijn zeer slecht voor uw gevleugelde vriend, mede vanwege het hoge vet- en zout gehalte.
Suiker is eveneens slecht.
Alcohol is absoluut verboden: laat een grasparkiet nooit bier of wijn drinken!
Voor grasparkieten giftige fruitsoorten:
Avocado is erg giftig voor uw kromsnaveltje. Geef dit nooit, uw vogel kan er aan sterven!
Kamerplanten:
Indien uw grasparkiet af en toe vrij door de kamer mag vliegen dan dient u er rekening mee te houden dat sommige planten uiterst giftig zijn voor deze vogels. Een lijst van giftige kamerplanten kunt u vinden op de “Parkieten-Freak” website.
Tabak:
Houd volle asbakken ver weg van uw kromsnaveltje. Zowel de as als de tabak zijn toxisch voor uw vogel.
Met vakantie: wat nu?
Het is handig om iemand in uw omgeving te zoeken, (het liefst voordat u een parkiet aanschaft!) die bereid is voor uw vogel(s) te zorgen tijdens de vakantieperiode of tijdens ziekte. Het is altijd fijn om te weten dat iemand de verzorging direct van u over kan nemen, indien nodig. Laat een solitair gehouden parkiet niet alleen in huis als u langer dan 1 dag weggaat. Een tijdelijk logeeradres is voor de vogel veel prettiger, uw parkietje krijgt dan immers bij zijn gastgezin de aandacht die hij of zij zo nodig heeft. Instrueer de tijdelijke verzorgers goed omtrent de verzorging van de vogel: maak eventueel een lijstje van wat wel en wat niet mag. Laat ook altijd een adres en telefoonnummer achter van een dierenarts.